Ανακοίνωση αλληλεγγύης στις Καταλήψεις Βίλα Ζωγράφου, Ντουγρού και Σχολείο

Παρά την άνοδο της Αριστεράς στην εξουσία και σε πείσμα όσων ήλπισαν σε μία ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των κοινωνικών αγώνων και κινημάτων, το κράτος έρχεται συνεχώς να επιβεβαιώσει ότι έχει συνέχεια. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εκτός των άλλων, εντάσσεται και η εκκένωση, ή η απειλή αυτής, κατειλημμένων κοινωνικών χώρων.
Πιο συγκεκριμένα στις 02/04/2015 η αριστερή δημοτική αρχή της Ζωγράφου αποφάσισε την μεταστέγαση του δημοτικού ωδείου στον κατειλημμένο χώρο της Βίλας Ζωγράφου, παρότι υπάρχουν και άλλοι κατάλληλοι χώροι για την στέγαση του ωδείου. Η θέση της συνέλευσης της Βίλας Ζωγράφου, στο πλευρό των «από τα κάτω» και η δημιουργία ενός χώρου αντιεμπορευματοποίησης, αντιιεραρχίας και αντίστασης, ενάντια στις προσταγές του κράτους και των αφεντικών, την θέτει για ευνόητους λόγους στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής.
Στην Λάρισα το κράτος, με πρωτοβουλία της αστυνομίας, δεν έμεινε μόνο στις απειλές. Εκκένωσε την Κατάληψη Ντουγρού, μόλις μία μέρα μετά την δημιουργία της. Στις 09/05/2015 σύντροφοι και συντρόφισσες κατέλαβαν το επί 30 χρόνια εγκαταλελειμμένο κτίριο, για να φτιάξουν ακόμα έναν χώρο αγώνα και κοινωνικής ζύμωσης. Την επόμενη μέρα πλήθος μπάτσων προσήγαγαν τους καταληψίες και σφράγισαν το κτίριο, κατ’ εντολή κάποιου φερόμενου ως ιδιοκτήτη. Πάντως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου είναι τόσο θολό, και η απουσία χαρτιών που να αποδεικνύουν την κυριότητα τόσο τρανταχτή που οι μπάτσοι δεν μπόρεσαν καν να στοιχειοθετήσουν κατηγορία για διατάραξη οικιακής ειρήνης και άφησαν όλους/ες τους/τις συντρόφους/φισσες ελεύθερους μετά από λίγες ώρες. Να σημειώσουμε επίσης ότι η αντίδραση της γειτονιάς μπροστά στην εκκένωση της κατάληψης ήταν κάτι πάνω από θετική υπέρ των καταληψιών.
Τέλος στις 16/04/2015 έγινε διακοπή ηλεκτροδότησης του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο στην Θεσσαλονίκη από τη ΔΕΗ, με παρουσία κλούβας των ΜΑΤ. Όπως αναφέρουν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες στην ανακοίνωση τους: «Το τελευταίο αυτό περιστατικό στον ΕΚΧ «Σχολείο», όπως και οι διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά, εντάσσονται στη λογική της περίφραξης, της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης όλων των κοινών αγαθών.»
Οι κατειλημμένοι κοινωνικοί χώροι αποτελούν κέντρα αγώνα και έμπρακτης αμφισβήτησης του υπάρχοντος κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Στο εσωτερικό τους αναπτύσσονται κοινωνικές αντιστάσεις και δημιουργείται μία κουλτούρα ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης. Γι’ αυτό και θα τους υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα και ενάντια σε κάθε εξουσία.

10-100-1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ Σ’ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ