ΨΗΦΙΣΜΑ για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες του εθνικιστικού παροξυσμού ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το veto που ασκήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση συνιστά κορύφωση τόσο του ελληνικού εθνικισμού όσο και του μικρο-ηγεμονισμού του ελληνικού κράτους στα Βαλκάνια, που επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να ασκήσει πίεση στο γειτονικό κράτος ώστε αυτό να υποχρεωθεί να αλλάξει τη συνταγματική του ονομασία με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ελληνικού εθνικισμού.

Τέτοιου είδους πολιτικές κινήσεις δεν είναι απλώς άστοχες, είναι επικίνδυνες. Πρόκειται για πολιτικές και αντιλήψεις-συχνές στα Βαλκάνια-που αδυνατούν να αποδεχτούν τον άλλο (αλλόθρησκο, αλλόγλωσσο, αλλόδοξο) ως ισότιμο και άρα προσπαθούν να δυσκολέψουν την ύπαρξή του, όπως στην περίπτωση της συστηματικής συγκάλυψης της ύπαρξης της μακεδονικής μειονότητας που ζει στη χώρα μας υπό καθεστώς καταπίεσης και περιθωριοποίησης.

Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες, υπερασπιζόμαστε κάθε πολιτική που χαρακτηρίζεται απ’ την ανεκτικότητα για ο,τιδήποτε διαφορετικό, είτε πρόκειται για τη γλώσσα, τη θρησκεία είτε για εθνοτικά χαρακτηριστικά.

Στηρίζουμε:

  • Την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας της χώρας μας-την αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών ως ισότιμων συμπολιτών μας.
  • Το δικαίωμα κάθε λαού να αυτοπροσδιορίζεται όπως αυτός επιθυμεί- εν προκειμένω το δικαίωμα του γειτονικού κράτους να ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας.

ΚΑΤΩ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ & ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ – ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Ελευθεριακή Παρέμβαση Φιλοσοφικής