Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ '81

Την Παρασκευή 13/11 οι σχολές του Παντείου, της Νομικής, του Παιδαγωγικού και της ΑΣΟΕΕ έκλεισαν με απόφαση των πρυτάνεών τους και έξω είχαν τοποθετηθεί διμοιρίες ανδρών του σώματος των ΜΑΤατζήδων και ΔΕΛΤάδες (οι γνωστοί πλέον καβαλάρηδες της ασφάλτου) εμποδίζοντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να μπουν στο άσυλο. Σκοπός τους να «περιφρουρήσουν« τα πανεπιστήμια αυτά από τυχόν κατάληψή τους ενόψει του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973. Οι πρυτάνεις αυτών των ιδρυμάτων σε συνενόηση με το νέο υπουργείο «Προστασίας του πολίτη», πρώην «Δημοσίας Τάξεως», αποφάσισαν να πλειοδοτήσουν στο κλίμα τρομοϋστερίας και φόβου που επικρατεί την περίοδο πριν τον εορτασμό της εξέγερσης.

Μάλιστα οι φοιτητικοί σύλλογοι του Παντείου και του Παιδαγωγικού εκείνη την ημέρα είχαν προγραμματίσει την γενική τους συνέλευση. Η τρομοκρατική παρουσία όμως των μπάτσων εμπόδισε την διεξαγωή των συνελεύσεων αυτών. Ανώτερο όργανο εξουσίας στο πανεπιστήμιο είναι η γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου και όχι ο πρύτανης. Και ο μόνος τρόπος για να νομιμοποιήσουν οι πρυτάνεις την απόφασή τους να κλείσουν πραξικοπηματικά τις σχολές ήταν να καταφύγουν στην καταστολή.

Καταγγέλουμε την αντιδημοκρατική συμπεριφορά των πρυτάνεων που συναίνεσαν στην καταπάτηση του ασύλου από την ελληνική αστυνομία. Το πανεπιστημιακό άσυλο υπάρχει για να διασφαλίζει (μεταξύ άλλων) την ελέυθερη διακίνηση ιδεών, κορυφαία έκφραση της οποίας είναι οι γενικές συνελεύσεις, ο μοναδικός θεσμός που όλες και όλοι μπορούμε ισότιμα να συζητάμε, να προτείνουμε και να αποφασίζουμε, και όχι για να γίνεται εργαλείο του κάθε υπουργίσκου για να ανεβάζει τα ποσοστά δημοτικότητάς του στο συντηριτικό κοινό.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΥΛΟ

ΜΠΑΤΣΟΙ ΜΑΚΡΥΑ