Για τον αγώνα των καθαριστριών

Στις 4 μάρτη ,μετά από ανακοίνωση τους, οι καθαρίστριες της φιλοσοφικής σχολής προχωρούν σε μερική αποχή από τα καθήκοντα τους. Αυτό έρχεται ως μια πρώτη ελάχιστη απάντηση απέναντι στην χρόνια κατάσταση εργοδοτικής τρομοκρατίας και καταπάτησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Αποκορύφωμα αυτών είναι η μη καταβολή των δεδουλευμένων τους δύο μηνών.
Η εργολαβία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό της φιλοσοφικής σχολής -σε καθεστώς αμφίβολων διαδικασιών πάντα (εργολάβος σιμωνετάτος)- έχει παρελθόν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων.
Τέτοια φαινόμενα εργοδοτικής τρομοκρατίας είναι ο κανόνας στον χώρο του καθαρισμού. Οι καθαρίστριες δεν προσλαμβάνονται από το πανεπιστήμιο αλλά από εργολαβικές εταιρείες υπενοικίασης εργαζομένων στις οποίες συνήθως αναγκάζονται να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, με αποτέλεσμα να τους χρωστάνε δεδουλευμένα, τα οποία δεν πληρώνονται ποτέ, ή να τους κρατάνε παράνομα ένα τμήμα του 13ου και 14ου μισθού, ενώ άλλες φορές δουλεύουν τελείως μαύρα και ανασφάλιστα. Αυτή η σύγχρονη μορφή δουλεμπορίου συμπληρώνεται με την τρομοκράτηση των εργαζομένων από τους προϊσταμένους, τους ρουφιάνους και τους τραμπούκους που προσλαμβάνουν τα αφεντικά ώστε να βεβαιώνονται πως η δουλειά τους θα γίνεται αποτελεσματικά μέσα σε ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας.
Απέναντι όμως στο καθεστώς της εργοδοτικής τρομοκρατίας εμείς έχουμε να αντιπαραθέσουμε αγώνες, όπως την πολύμηνη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στον καθαρισμό του απθ, η οποία άφησε σημαντική παρακαταθήκη, καθώς και τον κοινό νικηφόρο αγώνα εργαζομένων και φοιτητών στο εκπα για την επαναπρόσληψη της Μαλκοζάτα Ποτυράλα πριν από δύο χρόνια.
Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των καθαριστριών και την πρόσληψή τους απευθείας από το πανεπιστήμιο. Καμιά και κανένας μόνος/η απέναντι στην τρομοκρατία των αφεντικών.
ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ
ελευθεριακή παρέμβαση φιλοσοφικής

Αναλυτικότερα για τον κοινό αγώνα φοιτητών εργαζομένων στο εκπα βλ. http://ergolavies.espivblogs.net/
και για την πολύμηνη απεργία των εργολαβικών στο απθ http://eyauth.blogspot.gr/