Ανακοίνωση Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου Φιλοσοφικής: Κόντρα στην απάθεια… να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας

Τη Δευτέρα 24/2/2014, ύστερα από συνεχόμενες ανοιχτές συνελεύσεις και από αποφάσεις που πάρθηκαν, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα συλλογικό υποκείμενο και να καταλάβουμε την αίθουσα 421 για τη δημιουργία του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου Φιλοσοφικής. Ύστερα από 4 ημέρες λειτουργίας και ενώ το εγχείρημα βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στους φοιτητές της σχολής, η κοσμητεία και ορισμένα μέλη των ΔΕΠ εισέβαλαν στο χώρο του κυλικείου, κατέσχεσαν τα πράγματα που υπήρχαν μέσα σε αυτό και μας απαγόρευσαν την είσοδο. Ακολούθησε, βέβαια, και η άρνηση παράδοσης των πραγμάτων που βρήκαν μέσα στο κυλικείο, με πρόφαση την προάσπιση της ασφάλειας και χρησιμοποιώντας γελοίες δικαιολογίες.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και πληθαίνουν τα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα σε σχολές και γειτονιές. Προτάσσοντας την οριζοντιότητα και την αυτοοργάνωση αποτελούν αντιπαράδειγμα στον κυρίαρχο τρόπο οργάνωσης της καθημερινότητας και των κοινωνικών σχέσεων. Δείχνουν ότι η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να παραμείνει σε ρόλο θεατή, αλλά τολμά να οικειοποιηθεί εξαρχής το δημόσιο χώρο και χρόνο προχωρώντας πέρα απ’ την απλή διεκδίκηση αιτημάτων στην από τα κάτω δημιουργία νέων όρων συμβίωσης και οργάνωσης των ζωών μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την εντατική κρατική καταστολή και την απροκάλυπτη βία που δέχονται, αυτά τα εγχειρήματα συνεχίζουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, φανερώνοντας την τεράστια κοινωνική δυναμική η οποία έχει απελευθερωθεί μέσα από αυτά.

Από τη μεριά μας καταγγέλλουμε τη στάση της κοσμητείας και των ακαδημαϊκών γραφειοκρατικών μηχανισμών και δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και κοινωνικής δραστηριοποίησης στο χώρο του πανεπιστημίου και παντού. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας να ανοίξουμε ρωγμές ελευθερίας στο άδειο κέλυφος της νομιμότητας και της κανονικότητας και να διαμορφώσουμε τις κοινές και συλλογικές μας απαντήσεις. Τώρα που τα αραχνιασμένα και ξεφτισμένα νοήματα που συγκροτούσαν τη ζωή μας καταρρέουν, διαμορφώνουμε όλες μαζί την καθημερινότητα που θέλουμε και όχι αυτή που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.

Καταδικάζουμε την καταστολή, την ιεραρχία και τη γραφειοκρατία απ’ όπου κι αν προέρχονται και με κάθε τρόπο χτίζουμε τον κόσμο που θέλουμε μέσα στον κόσμο που θέλουμε να καταστρέψουμε.

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ, 28/2/2014