ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΛΑ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 11/10/09

Καταγγέλουμε την ποινική δίωξη της εκπαιδευτικού Στέλλας Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντριας του 132ου δημοτικού σχολείου που διώκεται γιατί ουσιαστικά όρισε με σαφήνεια και νοηματοδότησε έμπρακτα το ζήτημα της σχέσης του σχολείου με τους/τις μετανάστες/τριες μαθητές/τριες και τους γονείς τους.

Το 132ο δημοτικό σχολείο πραγματοποίησε μια σειρά καινοτόμων δράσεων στην κατέυθυνση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, όπως την έκδοση των ανακοινώσεων σε τρεις γλώσσες, δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες γονείς, μαθήματα της μητρικής γλώσσας των αλλοδαπών μαθητών/τριων(εκτός διδακτικού ωραρίου), αντικατάσταση της πρωινής προσευχής με ένα ποίημα του Γ.Ρίτσου. Γενικότερα υλποιήθηκαν προγράμματα που στόχο είχαν την άμβλυνση των μορφωτικών ανισοτήτων, τξη συνεργασία και την κατανόηση. Αν και τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών αυτών φάνηκαν εξ αρής θετικά, όπως εξαφάνιση των κρουσμάτων βίας στο σχολείο και μεγάλη μείωση της μαθητικής διαρροής, η διευθύντρια μετατέθηκε εκδικητικά σε άλλο σχολείο και της ασκήθηκε ποινική δίωξη επειδή παραχώρησε σχολικές αίθουσες για την πραγαμτοποίηση αυτών των μαθηματών.

Θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος από την κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο παιδείας πάιρνει τη μορφή τιμωρίας και σοφρωνισμού της εκπαιδευτικού αφού, θα συνεχίζαμε εμείς, πρωτοβουλίες σαν και αυτές υπερβαίνουν τον κρατικό σχεδιασμό αλλά και τις κρατούσες αντιλήψεις.

Στηρίζουμε τη συλλογική δράση σχολείων και εκπαιδευτικών που προωθούν παιδαγωγικές πρακτικές και αντιλήψεις κόντρα στον αναχρονισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποιήση, τις διακρίσεις, την απόρριψη, τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και τη ζωή.

Εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας στη Στέλλα Πρωτονοταρίου καθώς και στη δασκάλα που δικάζεται μαζί της.

Απαιτούμε άμεση απόσυρση των κατηγοριών εναντίον τους.